thumb RagnSells granulat rydding oktober 2019 2De siste par ukene har RagnSells, på oppdrag fra Lørenskog kommune, jobbet med å fjerne gummigranulat fra områdene rundt kunstgressbanen på Kurlandsparken. Viktig jobb å få gjort, av miljømessige hensyn.

Mikroplast som forurenser naturen, får stadig økende fokus. Gummigranulat fra kunstgress baner regnes som en betydelig kilde til forurensning. Det finnes mere en 1 700 kunstgressbaner i Norge, og de aller fleste bruker gummigranulat som innfyll. Pr i dag finnes det ikke noe fullgodt alternativ til gummigranulat på markedet.

RagnSells "støvsuger" opp granulat som ligger rundt banen. Denne granulaten er forurenset (blandet med jord og leire), og kan ikke gjenbrukes som innfyll i banen.

På Kurlandsparken har vi i mange år deponert forurenset granulat i området ved hjørneflagget mot skihytta. Her ligger det mange tonn med granulat.

Det er jo ingen som ønsker å forurense naturen, så Kurland FK setter stor pris på dette initiativet fra kommunen.

Dersom en gjennomfører fysiske tiltak i arealene rundt selve kunstgressbanen, er det fullt mulig å samle opp granulat på avveie, og tilbakeføre til kunstgresset. Det vil utvilsomt være den beste løsningen både for oss som klubb, og for miljøet. Vi prater da om tiltak som:

• Utvide området med fast dekke rundt banen til 5 meters bredde
  • Bygge støttemurer av tilstrekkelig høyde rundt banen
  • Anlegge ett snødepo i tilknytnig til bane, hvor vi kan deponere snø som er forurenset av granulat under vinterdrift. Når snøen smelter om våren, kan granulat tilbakeføres til kunstgresset. I tilegg kan snødeponiet brukes som ekstra 7'er eller 5'er bane om sommeren.
  • Legge ut duk rundt banen i forkant av vinteren, så vi kan få samlet opp mere granulat som kan tilbakeføres til banen
  • Flere avløpskummer rundt banen, og montering av siler i disse, for å fange opp granulat.
  • "Sluse" brukere av banen inn og ut på faste plasser, og legge til rette for at en kan børste av seg granulat, før en forlater banen

Ved å gjennomføre tiltak grovt skisert som ovenfor, vil vi kunne redusere uønsket "svinn" av granulat fra banen med 95 - 100 %. Gummigranulat i seg selv er ikke farlig, så lenge den befinner seg der den skal, nemlig som innfyll i kunstgresset.

Kurland FK har ved en rekke annledninger de siste årene påpekt ovenfor Lørenskog kommune (bane eier) hva som bør gjøres, for å redusere problemet med granulat på avveie. Vi har driftet banen selv siden den ble bygget i 2006, og har selvsagt god kunnskap om hva som bør gjøres. Dersom baneeier ønsker en permanent løsning på problemet, kan de kjøre ett prosjekt sammen med oss. Vi vet nøyaktig hva som skal til. Men da må selvsagt baneeier være villig til å bruke penger på tiltakene som må gjennomføres.

RagnSells granulat rydding depo oktober 2019

Vintercup 2020